Wyposażenie dla gastronomii – Nowoczesne meble

Wyposażenie dla gastronomii – Nowoczesne meble

Być może współcześni inwestorzy i właściciele z branży restauratorskiej, stają co jakiś czas przed wyborem wyposażenia swoich lokali i zastanawiają się, czy wyposażenie dla gastronomii powinno być przede wszystkim funkcjonalne, czy pełnić walory estetyczne. Nowoczesne sprzęty, takie jak czajniki, patelnie elektryczne, stoły gastronomiczne czy nawet piecie do pizzy, posiadają już jednak nie tylko szereg dodatkowych funkcji ułatwiających i przyspieszających przygotowanie posiłków, ale i elementy dekoracyjne, przystosowane bezpośrednio do różnych stylów wnętrz.

Na takiej zasadzie opierają się firmy zajmujące się tworzeniem mebli gastronomicznych na zamówienie – każde bowiem miejsce, bez względu na to, czy jest to restauracja, stołówka szpitalna, kawiarnia czy mały bar, posiada własną estetykę, która może być podkreślana za pomocą odpowiednich dodatków. Takimi elementami dekoracyjnymi nie muszą być wcale wazony, obrazy czy kolorowe obrusy, ale właśnie wyposażenie do gastronomii, które powstaje już nie tylko jako efekt pracy techników, ale ich współpracy z doświadczonymi designerami. Istotny w przypadku sprzętów, takich jak wspomniane już wcześniej, patelnie czy piece, jest ich ergonomiczny kształt. W przypadku branży gastronomicznej, tego typu urządzenia muszą być szczególnie odporne na działanie niekorzystnych czynników, takich jak chociażby wysoka temperatura, stała wilgotność powietrza, czy też konieczność ich nieustannego mycia. Właściwa higiena jest podstawowym wyznacznikiem nie tylko bezpieczeństwa personelu, ale i konsumentów, którzy oczekują smacznych, ale i przede wszystkich zdrowych posiłków. Wyposażenie dla gastronomii powstaje zatem z wysokiej jakości materiałów, najczęściej jest to stal nierdzewna, która nie tylko jest funkcjonalna – niezwykle odporna na działanie wysokiej temperatury oraz łatwa w czyszczeniu, ale i elegancka – srebrny kolor jest na tyle uniwersalny, że sprawdza się w każdym otoczeniu, w zależności od reszty dodatków.

Oczywiście każdy lokal jest inny, dlatego też projektanci dają właścicielom możliwość dopasowania urządzeń i mebli do własnych potrzeb. Ważna jest bowiem nie tylko wielkość przestrzeni użytkowej, ale i ilość pomieszczeń oraz proporcje pomiędzy działem przeznaczonym dla personelu, a częścią przeznaczoną dla konsumentów. Zazwyczaj bowiem sprzęty i meble kuchenne mogą pozostać bardziej stonowane i nastawione na funkcjonalność, natomiast urządzenia znajdujące się w części jadalnej, powinny być dodatkowo estetyczne. Wyposażenie gastronomii ma niezwykłą umiejętność subtelnego dopasowywania się do ogólnej wizji wnętrza, lub zmieniania jej.

Wyobraźmy sobie proste pomieszczenie, z kilkoma kwadratowymi stołami oraz krzesłami, ladą barową i szafą chłodniczą. Każdą taką przestrzeń można zmienić dobierając nie tylko elementy dekoracyjne, ale i odpowiednie wyposażenie dla gastronomii. Jeżeli chcemy stworzyć lokal w stylu nowoczesnym, być może abstrakcyjnym lub kubistycznym, mamy możliwość zaopatrzenia się w artystyczne zastawy, które posiadają nie tylko oryginalne motywy, ale i kształty. Kwadratowe filiżanki, kanciaste talerze, sztućce o nieregularnych rękojeściach czy krzykliwe kolory ścian w zestawieniu geometrycznymi meblami gastronomicznymi oraz gładkimi obrusami, pozwalają stworzyć nieregularne wnętrze z elementami sztuki współczesnej. Jednocześnie ozdobienie prostego wnętrza eleganckimi sztućcami ze stali nierdzewnej, podobną zastawą stołową o podłużnych kształtach i kwiatowych wytłoczeniach, białymi obrusami z delikatnymi falbanami, biszkoptowymi obiciami krzeseł czy eleganckimi zasłonami, pozwala nam osiągnąć efekt niewymuszonej elegancji.

Wyposażenie do gastronomii nowej generacji ma więc za zadanie nie tylko usprawnić personelowi proces obróbki termicznej żywności i stworzenie z niej smacznych i zdrowych potraw, ale i sprawić, że konsumenci odwiedzający lokal, będą w odpowiedni sposób odbierać całe wnętrze. Każdy bowiem detal – od kolorów ścian, aż po kształt filiżanek, mają decydujące znaczenie w tworzeniu charakteru miejsca, bez względu na to czy jest to wytworna restauracja, czy przydrożny bar.